Jubileum: dynamiek in de Nederlandse taal

Thema Nederlandse Taal

Het NGTV viert dit jaar zijn 65-jarige jubileum. De maand september is feestmaand: op drie zaterdagmiddagen is er een live-uitzending vanuit een studio waar je online aan mee kunt doen. Op 2 oktober vindt dan de laatste bijeenkomst op locatie plaats met als afsluiting een feestelijke borrel en een buffet. We zijn er trots op dat we boeiende sprekers én sponsoren hebben kunnen contracteren. Voor de derde thema-uitzending is dat:

  • Jaap Parqui, uitgever bij Van Dale
  • Kees van der Zwan, Genootschap Onze Taal

Deze themasessie is op zaterdag 18 september van 14.00 tot 16.00 - 16:15 uur. Richard Lamb, trendwatcher en presentator, treedt op als host van het programma. Hieronder tref je meer informatie aan over het programma en de spreker.

Hoe worden woordenboeken eigenlijk gemaakt?

De Van Dale-woordenboeken zijn essentieel bij het werk van vertalers en tolken. In deze lezing leer je hoe woordenboeken worden gemaakt. Hoe komt Van Dale eigenlijk aan nieuwe woorden in al die talen? Wanneer worden ze wel en wanneer niet opgenomen? Hoe zit het met woorden uit de straattaal? En waarom zijn woordenboeken eigenlijk niet gratis? In deze lezing geeft uitgever Jaap Parqui antwoord op alle vragen die je altijd al had over woordenboeken.

Over Jaap Parqui
Met zijn middelbare school ging Jaap naar Rome en raakte bezeten van die eeuwige en mooie stad. Toen hij Italiaans studeerde, hing er een briefje op het prikbord: stagiair gezocht bij Italiaans-Nederlands woordenboek. Hij is daar begonnen en is nooit meer opgehouden met het maken van woordenboeken. Hij blijft het fascinerend vinden hoe je alles wat de wereld kan beschrijven zo netjes geordend in een bestand kan onderbrengen. Ook het leren van vreemde talen blijft voor hem een fantastisch proces, omdat de wereld door de bril van een nieuwe taal er toch opeens weer heel anders uit blijkt te zien.

Schrijven over taal: zo doe je dat

Stel, je hebt iets ontdekt over taal, of je bent gestuit op een leuk taalprobleem, of je hebt onderzoek gedaan naar een taalverschijnsel dat interessante uitkomsten heeft opgeleverd – dan wil je dat vast delen met het grote publiek. Hoe pak je dat aan? Hoe populariseer je wetenschappelijk onderzoek, hoe ga je in op opmerkelijke taalverschijnselen, en hoe breng je je enthousiasme daarover over op je lezers? Wat is er, met andere woorden, nodig om een lezenswaardig artikel over taal te schrijven?

De redactie van Onze Taal heeft een jarenlange ervaring met het schrijven en redigeren van teksten over taal. In deze sessie geef ik onze beste tips. Na afloop van de presentatie weet je beter hoe je dat doet: schrijven over taal.

Over Kees van der Zwan
Kees is sinds 1995 redacteur van Onze Taal. Deze organisatie fungeert als vraagbaak voor spelling- en taalgerelateerde vragen. Hij studeerde Nederlands m.o. A en m.o. B in Den Haag en moderne Nederlandse letterkunde in Nijmegen. Hij werkte eerder in het boekenvak.

Praktische informatie:

Datum: 18 september 2021
Tijd: 14:00 uur tot max 16:15 uur
Locatie: online
PE-punten: maximaal 2,25
Prijs: € 20 voor leden* en € 45 voor niet-leden**

*Aanbieding leden:

**Aanbieding niet-leden:

  • Ook voor niet-leden is het NGTV jarig! Als zij zich aanmelden voor een NGTV-lidmaatschap, kunnen ze deelnemen voor de ledenprijs! Anders is de prijs voor niet-leden €45 per bijeenkomst plus een extra bedrag als ze op 2 oktober willen blijven voor de borrel en het buffet (zie hiervoor de info bij 2 oktober).
  • Als niet-leden zich voor het NGTV-lidmaatschap aanmelden, volgt restitutie van het teveel betaalde bedrag nadat ze als lid zijn toegelaten.

Deze aanbieding voor niet-leden geldt tot 30 september!