Jubileum: taal, technologie & AI

Thema Taal, Technologie & Kunstmatige Intelligentie (AI)

Het NGTV viert dit jaar zijn 65-jarige jubileum. De maand september is feestmaand: er zijn dan drie zaterdagmiddagen met een live-uitzending vanuit een studio waar je online aan mee kunt doen. Op 2 oktober sluiten we af met een fysieke bijeenkomst op locatie met een feestelijke borrel en een buffet. Als deze bijeenkomst door de maatregelen niet fysiek kan plaatsvinden, wordt ook deze bijeenkomst online uitgezonden.

We zijn er trots op dat we boeiende sprekers én sponsoren hebben kunnen contracteren. Voor de eerste thema-uitzending zijn dat:

  • Frieda Steurs, directeur van het Instituut voor de Nederlandse taal, over de valkuilen van automatische vertaling en big data; en
  • Janneke den Draak, eigenaar van Den Draak Spraakherkenning, met een praktische workshop over haar uitgebreide ervaring met spraakherkenningstechnologie.

Deze themasessie is op zaterdag 4 september van 14.00 tot 16.00 - 16:15 uur. Richard Lamb, trendwatcher en presentator, treedt op als host van het programma. Hieronder tref je meer informatie aan over het programma en de sprekers.

De valkuilen van automatische vertaling en big data

Het vertrouwen in machinale vertaling groeit. Hoe vaak horen we niet ‘ik heb het even door Google Translate gehaald…’? Zelfs hoogopgeleide mensen, die normaal gezien verschillende bronnen gebruiken, hebben bijna blind vertrouwen in Google Translate, dat ze zonder veel schroom voor veel vertalingen raadplegen. Maar is dat vertrouwen gerechtvaardigd? Op welke data baseren Google en vele andere automatische vertaalsystemen zich eigenlijk, en zijn die data te vertrouwen?

Frieda Steurs in op de werking van vertaaltechnologie en de problemen met de gegevens waar deze technologie gebruik van maakt. Frieda Steurs is hoogleraar aan Faculteit Letteren van de KU Leuven. Zij doet onderzoek op het vlak van computerondersteund vertalen, terminologiebeheer en meertalig documentbeheer. Zij is tevens directeur van het Instituut voor de Nederlandse taal in Leiden. Het Instituut voor de Nederlandse Taal staat in voor het aanmaken, archiveren en onderhouden van corpora, lexica, woordenboeken en grammatica’s voor het Nederlands, en levert daarmee alle bouwstenen voor de bestudering van de Nederlandse taal. Zie ook LinkedIn, het Instituut van de Nederlandse Taal en de KU Leuven

Workshop spraakherkenning: waarom dicteren?

In deze workshop krijg je een overzicht van de opties voor vertalers om met spraakherkenning aan de slag te gaan. Waarom zou je überhaupt gaan dicteren? En is er bijvoorbeeld een reden om veel geld neer te tellen voor een programma als Dragon, terwijl je ook gratis in Microsoft Word kunt dicteren? En hoe zit het met spraakopdrachten; werkt dat een beetje? En in welke talen kun je dicteren?

Janneke den Draak is meer van de praktijk dan van de theorie, daarom geeft zij enkele korte demonstraties over dicteren via Google, Microsoft Word, twee versies van Dragon en Hey MemoQ. Zij beantwoordt ook graag jullie vragen.

Janneke den Draak werkt al meer dan 20 jaar als adviseur en trainer op het gebied van spraakherkenningssoftware, met name met Dragon spraakherkenning.

Zij ging ooit met spraakherkenning werken toen ze ernstige RSI-klachten kreeg, waardoor ze werd afgekeurd voor haar beroep als netwerkbeheerder in de ICT-er. Janneke vindt haar werk met spraakherkenning veel leuker dan ICT. Zij was een tijd lid van het NGTV, want heeft veel affiniteit met talen. In 2003 deed Janneke een (deeltijd)opleiding tot vertaler Engels bij het ITV. Toch bleef zij werken als spraakherkenningstrainer.

In 2010 begon Janneke haar bedrijf Den Draak Spraakherkenning. De afgelopen jaren ontwikkelde zij zowel in het Nederlands als in het Engels een online leeromgeving om met Dragon Spraakherkenning te leren werken.

Praktische informatie:

Datum: 4 september 2021
Tijd: 14:00 uur tot max 16:15 uur
Locatie: online
PE-punten: maximaal 2,25
Prijs: € 20 voor leden* en € 45 voor niet-leden**

*Aanbieding leden:

**Aanbieding niet-leden:

  • Ook voor niet-leden is het NGTV jarig! Als zij zich aanmelden voor een NGTV-lidmaatschap, kunnen ze deelnemen voor de ledenprijs! Anders is de prijs voor niet-leden €45 per bijeenkomst plus een extra bedrag als ze op 2 oktober willen blijven voor de borrel en het buffet (zie hiervoor de info bij 2 oktober).
  • Als niet-leden zich voor het NGTV-lidmaatschap aanmelden, volgt restitutie van het teveel betaalde bedrag nadat ze als lid zijn toegelaten.

Deze aanbieding voor niet-leden geldt tot 30 september!