Medische sectie: cardiologie

Datum en tijd: 11 oktober 2023 van 11 tot 13 uur
Locatie: Online via Zoom
Onderwerp: Cardiologie: vrouwenhart – coronair vaatdysfunctie
Permanente educatie: 2 PE-punten
Kosten: NGTV-leden: gratis, niet-NGTV-leden: 40 euro excl. BTW
Aanmelden en betalen: via onderstaand formulier
Deadline voor aanmelden: 4 oktober 2023

Wat is het verschil tussen de harten van man en vrouw?
En waarom worden hartklachten van vrouwen minder goed ingeschat?

Bij vrouwen uiten hartklachten zich vaak anders dan bij mannen. Er zijn in de cardiologie naast de verschillen in klachten ook verschillen in de behandeling. Met name bij jonge vrouwen wordt het hartinfarct nogal eens gemist. Dit komt onder meer doordat de symptomen vaak anders en minder duidelijk zijn dan bij mannen. Dit is zorgwekkend omdat hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre)menstruele klachten. Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Maar is het vrouwenhart nu zo anders? In hele grote lijnen niet. Wel is het zo dat de kransslagaders van vrouwen over het algemeen wat fijner en kleiner zijn gebouwd. Ook is de binnenbekleding van de kransslagaders gevoeliger voor hormonen en stress. Bovendien is er een verschil in risicofactoren tussen mannen en vrouwen.

De risico’s voor hart- en vaatproblemen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, roken, een tekort aan beweging en te hoog cholesterol zijn voor man en vrouw gelijk. De gevolgen van sommige risicofactoren wegen echter veel zwaarder bij vrouwen dan bij mannen. Roken is de belangrijkste risicofactor bij vrouwen voor het krijgen van een hartinfarct voor het 50e levensjaar. Daarnaast is er een verschil in uiting van klachten. Terwijl mannen naar de huisarts gaan omdat ze een krampende of drukkende pijn op de borst hebben, komen vrouwen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn.

Anilka Zwartjes is verpleegkundig specialist cardiologie bij Stichting Cardiologie Amsterdam. Zij begeleidt vrouwen met hartklachten, patiënten met klachten van palpitatie, boezemfibrilleren, hartfalen en hypertensie. Tevens richt ze zich op de (secundaire) preventie van hart- en vaatziekten door leefstijlbegeleiding.

Voor vragen stuur een mail naar de coördinator Sigrid Kullmann via medische.sectie@ngtv.nl.