Bijeenkomst Literaire Sectie

De Literaire Sectie nodigt leden en belangstellenden uit voor de najaarsbijeenkomst op vrijdagmiddag 24 november, van 14.00 tot ca. 16.15 uur in De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht (verwelkoming en koffie/thee vanaf 13.45 uur).

Patricia de Groot, acquirerend redacteur, werkzaam voor uitgeverij Querido geeft op deze bijeenkomst een lezing en workshop met de titel: Het inzicht van de vertaler of hoe de ideale vertaler bemiddelt tussen schrijver en uitgeverij.

Hoe wordt er bepaald welke buitenlandse literatuur voor vertaling in het fonds van een uitgeverij in aanmerking komt? Wat zijn de criteria voor en tegen? Hoe komt een redacteur aan betrouwbare informatie over de schrijver en het boek, met name als het om een taal gaat die hij/zij zelf niet beheerst? En hoe vind je de beste vertaler? Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Patricia de Groot zien hoe groot de bemiddelende rol van de vertaler kan zijn, variërend van leestips en leesrapporten tot tolk in de communicatie met de schrijver en het publiek. Ook de concrete werkwijze op de uitgeverij, met persklaarmakers en bureauredacteuren, komt aan de orde: hoe verloopt het proces van vertaling tot boek?

Voor het actieve deel van de middag kunnen de deelnemers zelf een korte presentatie van één minuut voorbereiden: welk buitenlands boek vindt u geschikt voor de Nederlandse lezer en waarom zou het per se en liefst zo snel mogelijk in vertaling moeten verschijnen? We bespreken de handigste en meest doelgerichte manier van het presenteren.

Patricia de Groot is schrijver en sinds 1997 redacteur van Uitgeverij Querido. Het fonds van Querido bestaat uit fictie en literaire non-fictie, waarvan ongeveer een kwart vertaling is. Zij is onder anderen redacteur van Daniel Kehlmann, Wiesław Myśliwski en Guzel Jachina.

Na afloop van de workshop is er gelegenheid tot borrelen en napraten in de bar van De Kargadoor. Voor NGTV-leden is de workshop gratis, niet-leden betalen € 20, contant bij binnenkomst te voldoen.Aanmeldingen in verband met de beschikbare plaatsen uiterlijk 16 november bij L. Pijttersen via l.pijttersen@munito.nl.

Geef bij aanmelding op of je lid bent van het NGTV of niet.

In verband met de nieuwe voorschriften van het Bureau Wbtv kunnen voor deze lezing geen PE-punten worden aangevraagd.