Literaire sectie & Taalkring Frans

Datum: 8 juni
Locatie: Kargadoor Utrecht, Oudegracht 36
Tijd: 14:00 - ca 16:15 uur

Uitnodiging

De Taalkring Frans en de Literaire Sectie van het NGTV nodigen leden en belangstellenden uit voor de voorjaarsbijeenkomst, die op vrijdagmiddag 8 juni a.s. gehouden wordt. De bekende publiciste en leesambassadeur Lidewijde Paris zal voor ons een presentatie houden met als titel:

Hoe lees ik als vertaler & hoe maak ik een leesrapport?

Vertalen is een vak. En literatuur vertalen is niet alleen een vak, het is een kunst. In deze lees!workshop gaat Lidewijde Paris in op de extra moeilijkheden die het vertalen van literatuur geeft en hoe goed lezen en het begrijpen van hoe literatuur werkt, kunnen helpen om literatuur te vertalen in literatuur. Aan de hand van veel verschillende voorbeelden maakt zij duidelijk waar op te letten. Daarnaast geeft zij tips op basis van haar eigen ervaring als uitgever waaraan een goed leesverslag zou kunnen voldoen. Wat wil een uitgever graag weten en hoe bied je hem dat zo duidelijk mogelijk aan?

Lidewijde Paris (1962) werkte jarenlang als redacteur en uitgever met vertalers bij Prometheus, Nijgh & Van Ditmar, Querido, Ailantus en Nieuw Amsterdam. Een goede verstandhouding met vertalers, een voor een uitgeverij cruciale groep freelancers, vond zij van groot belang. In 2011 werd zij uitgekozen tot Favoriete uitgever door 'De boekvertalers'. In 2016 verliet zij de uitgeverij en begon De Lees!ambassade om het literaire lezen aan de man te brengen. Haar boeken Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? worden niet alleen door de beoogde leesclublezers gebruikt, maar ook door leraren, studenten, schrijvers en vertalers.

De lezing vindt plaats op vrijdagmiddag 8 juni, van 14.00 tot ca. 16.15 uur in De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht (verwelkoming en koffie/thee vanaf 13.45 uur). Na afloop is er gelegenheid tot borrelen en napraten in de bar van De Kargadoor. Voor NGTV-leden is de workshop gratis, niet-leden betalen € 20,-- contant bij binnenkomst te voldoen.

Aanmeldingen in verband met de beschikbare plaatsen uiterlijk 25 mei bij L.Pijttersen@Munito.nl Geef bij aanmelding op of je lid bent van het NGTV of niet.