Startersdag 2019

9 februari 2019
9.30 - 17.00 uur
Locatie: Aristo Utrecht | Brennerbaan 150 | 3524 BN Utrecht


Je wilt voor jezelf beginnen als beëdigd tolk of vertaler, maar dit voelt als een grote sprong in het diepe. Waar begin je? Hoe bouw je een netwerk op? Wat doe je met je administratie? En waarom zou je je aansluiten bij een beroepsvereniging? Op de NGTV Startersdag helpen ervaren tolken en vertalers hun aanstaande collega’s door hen inzicht te geven in hoe zij het hebben aangepakt. Met een programma toegespitst op de meest gestelde vragen door beginnende tolken en vertalers!

Dit kun je verwachten op de Startersdag:

Ondernemersbasics

Veel tolken en vertalers werken als ZZP'er. Dit geeft veel vrijheid, maar brengt ook grote verantwoordelijkheden met zich mee. Wat komt er kijken bij het beginnen van een eigen onderneming? Namens Rabobank MKB geeft Jacques Peeters je in deze presentatie handvatten om een start te maken. Onderwerpen die aan bod komen zijn: registratie bij de KvK, ondernemingsvormen, het opzetten van een administratie, belastingen, financiering, valkuilen en belang van een aparte zakelijke rekening.

Wat is mijn werk waard? Over tarieven

Het lijkt een eenvoudige vraag: wat kan ik voor mijn werk vragen als tolk of vertaler? Helaas is het antwoord op deze vraag niet zo eenvoudig als je zou verwachten. Sanne van Loosen laat zien waarom, geeft een inzicht in hoe het tarievenlandschap van de branche is opgebouwd, en geeft handvatten om zonder een vast adviestarief toch te kunnen bepalen wat je werk waard is.

Jij als taalondernemer: bepaal je positie

Waar sta je nu? Waar wil je over vijf jaar staan? En hoe ga je daar komen? Na de lunch ga je in kleine groepjes begeleid met deze drie vragen aan de slag om je positie in kaart te brengen en ideeën uit te wisselen voor de toekomst. Jouw antwoorden op deze vragen helpen je meteen ook het maximale uit de middagpresentaties te halen.

De praktijk van een vertaler: een kijkje in de keuken

Christy de Back heeft negentien jaar ervaring als beëdigd tolk-vertaler en taaltrainer Engels. Ze is gespecialiseerd in het vertalen van informatieve en wervende teksten voor het bedrijfsleven en teksten over onderwijs en kunst & cultuur. Als taaltrainer Engels geeft ze Writing & Presenting in English aan de EUR en bij Fox-IT in Delft. Tevens is ze werkzaam als notaristolk in de regio Rotterdam. Aan de hand van haar eigen ervaring zal Christy vertellen wat er voor nodig is om een succesvolle taalondernemer te zijn.

Tolken, een verrassend beroep

Simone van de Wijdeven was al vroeg geïnteresseerd in taal. Zij studeerde Franse Taal en Letterkunde en Russisch in Utrecht, Antwerpen en Moskou en Journalistiek bij Fontys. Sinds 1999 is zij werkzaam als zelfstandig tolk/vertaler en tekstschrijver. Als tolk werkt zij onder andere voor het ministerie van Justitie en Veiligheid (advocaten, rechtbank, politie), de medische sector en notarissen, maar ook via vertaalbureaus voor (semi) publieke en commerciële instellingen. Vorig jaar is Simones eerste boek, Aminata, tussen Hoop en Vrees, verschenen. Dit boek gaat over een Afrikaanse vluchtelinge in het Nederlandse opvangsysteem. Tijdens haar presentatie zal Simone uitleggen hoe ook een taalprofessional moet mee deinen op de golven van de continu wisselende markt van vraag en aanbod. Maar dat maakt voor haar het beroep juist uitdagend.

En verder: inspiratietafel

Hoe ziet een beëdigde vertaling er uit? Hoe voelt het als jouw naam in een publicatie staat? Wat moet er allemaal in je factuur staan? En in een professionele offerte? Tijdens de dag is er doorlopend een inspiratietafel met allerlei documenten uit het werk en de administratie van professionals om in rond te snuffelen. Zo krijg je een indruk van hoe het papierwerk van een taalondernemer er uit ziet. Met dit soort documenten krijg jij binnenkort natuurlijk ook te maken!

Dagvoorzitter: Joosje van Loen

Programma Startersdag 2019

09:30 - 10:00 .Ontvangst en registratie
10:00 - 10:30


Welkomstwoord van het bestuur: Het belang van een vakvereniging
Paula Kager, voorzitter NGTV

10:30 - 11:20


Ondernemersbasics
Jacques Peters namens Rabobank MKB

11:20 - 11:30
Koffiepauze
11:30 - 12:30


Wat is mijn werk waard? Over tarieven.
Sanne van Loosen, beëdigd vertaler en secretaris SIGV-coöperatie

12:30 - 13:30
LUNCH
13:30 - 14:00


Jij als vertaalondernemer: bepaal je positie

14:00 - 15:00


De praktijk van een vertaler: een kijkje in de keuken
Christy de Back, beëdigd vertaler en tolk Engels

15:00 -15:10


Koffiepauze

15:10 - 16:10
Tolken, een verrassend beroep
Simone van de Wijdeven, beëdigd tolk en vertaler Frans
16:10 - 16:20


Gelegenheid voor discussie en tot het stellen van vragen

16:20 - 17:00
Borrel en netwerkgelegenheid

Aanmelden

Deze dag is volledig vol geboekt. Je kunt je helaas niet meer aanmelden. Als je op de wachtlijst wilt, meld je dan bij het secretariaat via ngtv@ngtv.nl.

Kosten

1. Regulier: €65,- (incl. 21% btw)
2. Studenten: €55,- (incl. 21% btw)
3. NGTV-leden: €55,- (incl. 21% btw)

Inclusief lunch, koffie/thee en borrel.

Deelnemers aan de Startersdag ontvangen een deelnamecertificaat. Voor de Startersdag kun je PE-punten registreren.