Arbeidsongeschiktheid - verzekering (AOV)

Wat

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering voor zelfstandige ondernemers voor periodes van ziekte of invaliditeit. Zonder deze verzekering kun je in het geval van nood alleen terugvallen op een bijstandsuitkering. Je bent namelijk niet in loondienst en wordt niet doorbetaald.

Wanneer

Een AOV kun je het beste afsluiten als je afhankelijk bent van het inkomen dat je verdient als ondernemer. Korte periodes van ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn vaak wel op te vangen met spaargeld of het inkomen van bijvoorbeeld een partner, maar bij langdurige periodes wordt dit lastiger.

Kosten

Een AOV staat bij veel ondernemers bekend als een dure aangelegenheid. Toch heb je hier wel enige invloed op. Je kiest zelf hoelang jouw eigenrisicoperiode duurt en welke dekking je wilt hebben. Ook is de prijs afhankelijk van je leeftijd en je beroep.

Aftrekbaar

Een AOV verzekert je persoonlijke inkomen en is daarom geen zakelijke aftrekpost. Wel kun je de maandelijkse premie (bij een periodieke uitkering) aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting onder ‘Uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Ontvang je een uitkering in één keer, dan kun je de betaalde premie niet aftrekken.

Verplicht of niet

Tot nu toe is het aan de ondernemer om wel of niet een AOV af te sluiten. De regering is echter bezig met een wetsvoorstel om vanaf 2027 de AOV verplicht te stellen voor alle ondernemers. Deze publieke verzekering heeft een acceptatieplicht en een gelijk premieniveau voor iedereen. Er wordt nog volop gewerkt aan diverse opties die door partijen als PZO en ZZP Nederland op tafel zijn gelegd.

Ben je benieuwd naar de voordelen van een AOV voor jou als tolk/vertaler? Via het NGTV kun je een persoonlijk aanbod opvragen bij Schouten Zekerheid.