Chris Durban Masterclass

Niks zolderkamer. De vertaler van nu zit bij de klant aan tafel. Chris Durban geeft advies.
Tekst Esther Hagendoorn

Onderhandelen over prijs en copyright? Chris Durban, freelance vertaler en schrijver, doet het. Ze werkt rechtstreeks met internationale klanten, adviseert, publiceert en geeft lezingen. Is zij een voorbeeld voor alle vertalers?

De deelnemers aan haar Business Acceleration Masterclass op 12 november jl. willen in elk geval weten hoe zij dit doet. Chris schetst de toekomst. Het standaardvertaalwerk zal binnen een aantal jaren zijn geautomatiseerd. Dat betekent minder werk voor vertalers. In het premiumsegment is juist een groeiende behoefte aan kwalitatief hoogwaardige vertalingen. Dit is volgens Chris ook het segment waar vertalers rechtstreeks met opdrachtgevers zaken kunnen doen.

Die opdrachtgevers verwachten dan wel dat je als vertaler verstand van zaken hebt. Van hun zaken, om precies te zijn. Chris adviseert dan ook om te investeren in specifieke productkennis, marktkennis en klantkennis. Zodat je ook op dat niveau inhoudelijk met de opdrachtgever kunt meedenken. Verder verwacht een opdrachtgever dat je verantwoording neemt voor de inhoud van de tekst en dat je een constante kwaliteit kunt garanderen. Hiervoor kun je de samenwerking zoeken met andere professionals, zoals revisoren. Ook aan je bereikbaarheid en beschikbaarheid zal de opdrachtgever mogelijk andere eisen stellen dan een vertaalbureau. En dan is er nog die andere belangrijke afweging: geld.

‘Money focuses the mind,’ zegt Chris. Als vertaler kun je veel bulkwerk doen tegen een laag tarief, of slimmer werken tegen een hoger tarief. Wees daarom niet bang om over geld te praten en durf nee te zeggen als een tarief of levertijd je niet bevalt.

Is dit de route voor alle vertalers? Misschien niet. Want naast uitstekende vertaalvaardigheden heb je ook ondernemersvaardigheden en drive nodig om een eigen klantenkring op te bouwen. Gelukkig zijn de tips van Chris ook zeer bruikbaar voor vertalers die gewoon weer eens kritisch naar de eigen zolderkamer willen kijken.

Meer weten over Chris Durban? https://prosperoustranslator.com/