Nieuw: Algemene voorwaarden tolken met standaard opdracht overeenkomst

Vanaf vandaag staan op de website van het NGTV nieuwe ‘Algemene voorwaarden van het NGTV voor tolkwerkzaamheden’ met een bijbehorende standaard overeenkomst van opdracht. Deze set is bedoeld voor tolken die zelfstandig contracteren met hun opdrachtgever en zelf hun voorwaarden kunnen bepalen.

Tot nu toe had het NGTV alleen algemene voorwaarden voor vertaalwerkzaamheden. Een dubbele set - voor vertaal- en voor tolkwerkzaamheden - was in 2013 een brug te ver. De handschoen is eind 2017 opgepakt door onze bestuursvoorzitter Paula Kager. Zij heeft een uitgebreide concept ‘termsheet’ opgesteld en voorgelegd aan enkele ervaren tolken: Anna Roslon, Cathy Yung, Jan Schöntauf, Perpetua Uiterwaal en Sylwia Staniszewska. Deze virtuele ad-hoc werkgroep heeft vooral inhoudelijke en praktische input gegeven. Daarna is een offerte aangevraagd bij twee advocatenkantoren; de opdracht is gegund aan het kantoor met de scherpste prijs. De uiteindelijke algemene voorwaarden en de bijbehorende standaard opdrachtovereenkomst zijn het uiteindelijke resultaat van de samenwerking tussen het NGTV en een gespecialiseerde jurist - een echte coproductie.

De standaard overeenkomst van opdracht heeft de vorm van een offerte, die snel ingevuld kan worden. Dit document is alleen toegankelijk voor leden, terwijl de algemene voorwaarden op het openbare gedeelte van de website staan.

Op dit moment is de set nog alleen in het Nederlands. We werken aan vertalingen in het Duits, Engels, Frans en Spaans. Deze komen binnenkort beschikbaar.