To the point: waar haal ik toch die PE-punten vandaan?

Door Ammerins Moss - de Boer

Voor je het weet, is de periode van 5 jaar alweer voorbij en… help! Je zit nog niet aan je punten! Hoe kun je op een slimme, betaalbare manier toch de 80 punten verzamelen die nodig zijn om je Wbtv-registratie te verlengen? Een paar tips – en die beginnen (helaas, helaas voor de lastminutezoekers… maar die kunnen doorscrollen naar het einde) toch met voorbereiding…

Minimaal de helft scholing

Van de 80 PE-punten moeten er minimaal 40 uit scholingsactiviteiten bestaan, waarbij je punten verdient voor zowel de contacturen als de tijd die je kwijt bent aan het maken van huiswerk en vertaalopdrachten. Een veelgehoorde klacht is dat er zoveel keus is en dat door de bomen het bos niet meer zien is – wat tot uitstelgedrag lijdt en stress als het einde van de 5 jaar in zicht komt… Om dit te voorkomen is het zaak op tijd te beginnen met het opstellen van een goed (zelf)studieplan voor de korte én lange termijn. Minimaal 40 punten verzamelen met scholingsactiviteiten is binnen 5 jaar dan heel goed te doen. Stel jezelf de volgende vragen:

Wat wil je precies leren?

Waar loop je nú tijdens je werk tegenaan of wat wil je nog beter kunnen doen? Wil je de vaardigheid in je brontaal of doeltaal bijschaven? Is je kennis over de cultuur van het land van je brontaal of doeltaal wel aan een update toe? Is er een softwareprogramma waar je graag mee wilt werken of wil je beter en sneller je bedrijfsadministratie kunnen doen?

Kijk ook eens bij andere (beroeps)organisaties en vakbonden buiten de taalsector. Op juridisch, notarieel, medisch en technisch gebied worden daar vaak interessante trainingen aangeboden. De kosten lopen enorm uiteen, van gratis tot heel duur, dus kies wijs. PZO Academy (via het NGTV ben je automatisch lid van het PZO) organiseert ook regelmatig webinars over interessant ondernemersgerelateerde onderwerpen.

Maak een prioriteiten- en wensenlijstje en ga op basis daarvan op zoek naar geschikte cursussen en trainingen.

Wanneer heb je tijd?

Heb je de tijd om een summer school te doen of je een paar weken lang onder te dompelen in de cultuur van je brontaal of doeltaal? Zo tik je snel een mooi aantal PE-punten aan voor scholing EN kun je punten bijschrijven voor het verblijf (5 PE-punten per verblijf, max. 10 PE-punten).

Zit je krap in de tijd en vind je plannen lastig, maar kun je hier en daar wel een uurtje of halfuurtje aan bijscholing besteden? Denk dan eens aan een webinarpakket of thuisstudie. Perfect voor de momenten dat het even wat rustiger is met werk of als je onderweg bent in de trein.

Houd je meer van structuur en een stok achter de deur, kijk dan of je bij een onderwijsinstelling een studietraject kunt volgen. Dit past ook heel goed binnen het STAP-programma, dus financieel is dit zeker iets om te onderzoeken!

Waar wil je leren?

Wat past meer bij jou: een training op locatie, een webinar of een schriftelijke cursus/thuisstudie? Hierop kun je het aanbod heel goed filteren zodat je de cursus die je volgt, ook succesvol afrondt en er iets van leert. Het kan zijn dat de voor jou geschikte vorm wat duurder is, maar goedkoop kan ook duurkoop zijn – zeker als je er niet veel aan hebt of hem niet afmaakt.

Op de website van het Wbtv (en ook het NGTV) staat een lijst met erkende aanbieders. Het voordeel van het volgen van onderwijs bij deze aanbieders is dat zij de hele papierboel voor je in orde maken en dat je behalve een evaluatie en de door hen aangeleverde certificaten en documentatie niets meer hoeft aan te leveren om je punten te onderbouwen. Wel betaal je over het algemeen voor deze punten wat meer.

Bij alle geaccrediteerde onderwijsinstellingen waar je ECTS-punten krijgt, kun je een studie volgen en bijschrijven als PE (1 ECTS = 28 PE) als je kunt onderbouwen dat de studie relevant en deskundigheidsbevorderend is.

Durf ook over de grens te kijken. Kun je lid worden van een internationale beroepsorganisatie en daar scholing volgen die is toegespitst op je werkgebied? Zijn er interessante congressen of beurzen die je kunt bezoeken? Contacten over de grens zijn ook goed voor je netwerk en om nieuwe klanten te vinden!

Wat is je budget?

Niet alleen qua aanbod, maar ook qua kosten zit er veel verschil tussen de diverse aanbieders. Je moet een beetje rekening houden met 25-40 euro per PE-punt. De punten die je via het NGTV kunt verzamelen, zullen goedkoper zijn. Ja, permanente educatie kost geld, maar als je de juiste keuzes maakt, is het een investering in jezelf en je eigen ontwikkeling.

Met het STAP-budget biedt de overheid werkenden de mogelijkheid om bij of om te scholen, dus maak daar gebruik van! De eerste kinderziektes zijn er nu hopelijk een beetje uit, dus kijk of je de volgende ronde mee kunt doen (zet 1 september in de agenda!).

Online zijn er diverse bronnen voor MOOC’s (dat staat voor massive open online course). Dit zijn meestal laagdrempelige cursussen waar je basisvaardigheden of -kennis kunt verzamelen. Universiteiten bieden ze ook wel aan. Via Coursera en FutureLearn kun je gratis, tegen betaling van een certificaat of in abonnementsvorm cursussen volgen in je eigen tijd. Veel ervan worden aangeboden door reguliere onderwijsinstellingen en zijn zeker de moeite waard. Voor het Wbtv vereisen deze cursussen wel een gedegen onderbouwing, houd daar rekening mee.

Lidmaatschap NGTV en kringen en secties

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar: meld je aan bij een sectie of kring en bezoek de bijeenkomsten. Word actief en organiseer zelf eens een bijeenkomst voor die sectie of kring! Naast punten levert het je ook een goed netwerkmoment op en het is gewoon gezellig.

Oké, plannen, dat is leuk, maar ik heb voor het eind van dit jaar punten nodig!

Niet al je punten hoeven afkomstig te zijn uit scholingsactiviteiten, dus ga eerst na wat je aan andere activiteiten tot nu toe al hebt ontplooid en wat je als permanente educatie kunt bijschrijven. Tel alles bij elkaar op en probeer zo dicht mogelijk bij de 40 te komen, dan gaat het met de resterende punten voor scholing vast lukken. Ik durf te wedden dat je verbaasd zul zijn over hoeveel punten je al hebt verzameld! Pak je laatste paar jaaragenda’s erbij en aan de slag!

  • Werkervaring – gewoon je werk doen, levert al punten op. Ga er even voor zitten met een bak koffie of thee en maak in Excel een overzicht van het aantal gewerkte uren (een projectmanagement-/boekhoudprogramma is dan zeker handig!) op basis van je agenda. Het is natuurlijk het makkelijkst als je dit regelmatig doet. Dus: is het tijd voor de kwartaalaangifte, werk dan ook je PE-werk-/urenstaat bij.

    Aantal punten: 1 PE-punt per 200 uur (tolk) of 100.000 woorden (vertaler) -> max. 5 PE-punten
  • Abonnementen – lees je met veel plezier elke maand de Onze Taal? Heb je een abonnement op Time of een buitenlandse krant om op de hoogte te blijven van internationale ontwikkelingen? Neem je elke week of maand te tijd om artikelen over een bepaald onderwerp op internet te lezen? Bezoek je een vakbeurs? Beschrijf wat je hebt gelezen en/of wat je hebt opgestoken, en voeg de factuur of broninformatie bij. Dit valt onder de kop ‘Zelfstudie’. Het lidmaatschap van het NGTV valt hier ook onder; je kunt daar 1 punt voor bijschrijven als je de factuur uploadt.

    Aantal punten: 1 PE-punt per uur -> max. 5 PE-punten
  • Artikelen schrijven – Heb je een bijeenkomst van het NGTV bijgewoond, ben je ergens geweest en kun je daar iets over vertellen wat leerzaam is voor collega’s, of heb je over een ander onderwerp een artikel in de pen voor de Linguaan of een ander vakblad? Ook het schrijven van dit soort stukken levert punten op.

    Aantal punten: 1 PE-punt per 500 woorden -> max. 20 PE-punten
  • Intervisie en collegiale toetsing – Dit onderwerp is momenteel erg in ontwikkeling, maar het Besluit[1] geeft hier voldoende ruimte om op basis van een goede omschrijving van de activiteit en een presentielijst ook punten bij te schrijven voor collegiale toetsing. Heb je dus in kleine kring een revisie gedaan die niet onderdeel was van een vertaalopdracht, dus een tekst vertaald en als groep besproken, dan kun je ook hiervoor punten bijschrijven.

    Aantal punten: 1 PE-punt per uur -> max. 20 PE-punten
  • Bedrijfsbezoeken – Heb je een leuke vertaling binnengesleept voor een fabrikant en ga je een ochtend op bezoek om in de fabriek te zien hoe het hele productieproces in elkaar steekt? Vraag een verklaring aan de opdrachtgever, zodat je kunt aangeven hoe lang het bezoek heeft geduurd en wat het doel ervan was. Leerzaam voor je opdracht en goed voor je punten.

    Kringen en secties kunnen dit soort bezoeken ook organiseren (bijvoorbeeld aan een zorginstelling of rechtbank); met een groep kom je ergens vaak makkelijker binnen. Vraag er eens naar en gebruik je klantennetwerk!

    Aantal punten: 2 PE-punt per activiteit -> max. 10 PE-punten
  • Lesgeven – Geef je graag je kennis door als docent in een educatieve setting of als spreker op een bijeenkomst? Ook dat levert PE-punten op. Voor je voorbereiding mag je ook punten rekenen.

    Aantal punten: 1 PE-punt per contactuur, 25% van het totaal voor de voorbereiding -> max. 20 PE-punten
  • Activiteiten binnen de vereniging – een bestuursfunctie is niet alleen nuttig voor je ontwikkeling en stelt je in staat je in te zetten voor je collega’s, het is ook nog eens goed voor max. 10 PE-punten.
Zit je nog vol met vragen? Geen nood, er wordt gewerkt aan een praktische workshop over hoe je je leerbehoeften in kaart kunt brengen en een gedegen scholingsplan opstelt!

[1] Voor de hele tekst: Besluit Permanente Educatie Wbtv