Nazomerbijeenkomst deel I

Door Juliëtte van der Avoort

Workshop over productiviteit, stressmanagement en een goede balans tussen werken en leven

Anne-Sophie Declercq is vertaler, yogadocent, LSP-expert en ze geeft workshops over de balans tussen werk en privé. Ze vertelde op inspirerende wijze in het Engels hoe je het meest productief kunt werken, hoe je met stress omgaat en hoe je een goede balans tussen werk en privé bewaart.

“The hustle-culture is not sustainable”

Ervan uitgaan dat alles altijd meer, groter en sneller moet, is niet vol te houden. Je kunt niet 8 uur aan een stuk gefocust werken, hooguit 3 à 4 uur per dag, bv. in 2 blokken. Om je werk goed te kunnen doen, moet je zorgen voor voldoende ontspanning. Werk aan je ontwikkeling op persoonlijk en zakelijk vlak. Als je dit niet doet, riskeer je een burn-out. Vooral vrouwen tussen 25-34 en 55-64 jaar krijgen vaak een burn-out. Probeer daarom beter en slimmer te werken. Anne-Sophie benoemt hierbij 4 fases waar je in terecht kunt komen:

Fase I: “I can do everything”
Fase II: “I can still”
Fase III: “I cannot do everything anymore”
Fase IV: “Business and life burn-out”

We zijn geen robots, we zijn mensen met een leven en een lichaam en we moeten goed voor onszelf zorgen. De maatschappij gaat niet veranderen, dus je moet er zelf voor zorgen dat je de juiste balans tussen je leven en werk weet te behouden. Doe wat je leuk vindt. Als je het druk hebt, kun je je in verschillende fases bevinden. Weet dat je bijvoorbeeld bij een grote opdracht met een strakke deadline in fase II terecht kunt komen, maar dat je dan nog steeds terug kunt naar fase I. Als je op een bewuste wijze met je tijd en jezelf omgaat, dan weet je wat je wel en niet aankunt. Als je jezelf goed kent, dan weet je wanneer het nodig is een stapje terug te doen. Anne-Sophie: “Doing what you enjoy and do best, with and for people who share my values and value me”. Als je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent en je werkt met en voor mensen die ook volgens deze maatstaven in het leven staan, dan sta je succesvol in het leven (“The joy of working”). Dan krijg je energie van wat je doet en sta je open voor nieuwe dingen. Als je rust in je werk en leven kunt inbouwen, dan komt er ook ruimte voor groei. En vergeet niet: “Haste is waste”.

Vergelijk jezelf privé en in je werk met een boom. Je kunt takken van je boom verliezen en er kunnen ook nieuwe takken aankomen. Dingen die je niet meer wilt doen, kun je bijvoorbeeld afstoten. Ga je nieuwe dingen ondernemen, dat zijn dan de nieuwe takken. Probeer niet te snel te groeien, bomen groeien langzaam. Een boom groeit een leven lang, wij ook, zowel privé als zakelijk.

Je hoeft niet perfect te zijn, probeer dat dus ook niet. Houd het overzichtelijk voor jezelf: wat is belangrijk voor jou? Ontwikkel jezelf (groei), houd je leven en werk interessant en probeer de juiste balans tussen beide te vinden. En vind erkenning en waardering bij je collega’s, zo kun je bij je kernwaarden blijven.

Anne-Sophie functioneert het beste als ze elke dag even 15 minuutjes een dutje kan doen en als ze elke dag voldoende kan bewegen, bijvoorbeeld door met honden te wandelen. Wanneer functioneer jij het beste?

Iedereen is goed zoals hij is, wat past het beste bij jou? Wees lief voor jezelf, vind de manier waarop jij het beste in het leven kunt staan.

Zorg ervoor dat het glas bij jou altijd halfvol is!