Hiëronymusdag

Op of omstreeks 30 september wordt internationaal de Vertalersdag gevierd. In veel landen worden in die periode congressen, symposia of workshops georganiseerd waarin het werk van vertalers en tolken centraal staat. De internationale federatie van verenigingen van tolken en vertalers (FIT)  organiseert om de drie jaar een internationaal vertalerscongres. Doelstelling is het beroep verder te professionaliseren en het wereldwijd de aandacht te laten krijgen die het verdient

Ook het NGTV organiseert rond 30 september voor de leden een bijeenkomst rondom een actueel thema. Het congres is voor veel NGTV-leden de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en in een informele sfeer te netwerken. De bijeenkomst wordt steeds op een bijzondere locatie gehouden. Een verslag van de laatste Hiëronymusdag leest u hier.
Meer activiteiten van het NGTV
NGTV-ledenservice


Lid worden van het NGTVKlik hier.  


Over Hiëronymus

Hiëronymus

30 september is de naamdag van Sophronius Eusebius Hiëronymus (ca. 345 – ca. 420), de schutspatroon van vertalers. Hiëronymus studeerde Latijn en taalwetenschap, leidde een teruggetrokken leven om zich verder te bekwamen in vreemde talen zoals Hebreeuws en Grieks, maakte tochten door Klein-Azië en wist vele volgelingen rond zich te verzamelen.

Hij klom op tot secretaris van de paus, een functie die hem een droomopdracht verschafte: vertaling van de bijbel in de volkstaal, in dit geval in het Latijn. Een nieuwe vertaling was nodig, omdat de oorspronkelijke tekst van de bijbel (Hebreeuws) door toedoen van diverse vertalers en bewerkers een eind van de bron was geraakt. De vertaling leverde hem aanvankelijk veel kritiek op van theologen en andere deskundigen, de vertaling heeft echter tot in de twintigste eeuw gegolden als de vertaling waaraan gerefereerd werd.

Hiëronymus vertaalde niet alleen: hij schreef een literatuurgeschiedenis, maakte een historisch verslag van zijn eigen tijd en schreef een paar romans over de heiligenlevens.

 

   

 

 

 

 

Deze site maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en verbeteren.

Akkoord Weigeren